Jest lato, a więc sezon na przetwory z owoców trwa w najlepsze. Jedną z propozycji na takie przetwory jest dżem z agrestu, przepis na niego można znaleźć poniżej.
PRZEPIS NA DŻEM AGRESTOWY.
Składniki:
– 1,5 kg agrestu
– 1 kg cukru
– 3/4 szkl. wody.
Wykonanie:
1. Przygotować syrop z wody i cukru.
2. Syrop zagotować, do wrzącego wrzucić owoce agrestu.
3. Gotować 20 – 25 min. lub do czasu, kiedy kropla wylana na talerzyk będzie na tyle gęsta, że nie spłynie z przechylonego talerzyka.
4. Ugotowany, gorący dżem z agrestu przełożyć do czystych, wyparzonych wcześniej i suchych słoików i szczelnie zakręcić.
5. Odwrócić do góry dnem i pozostawić do ostygnięcia.
AGREST W SOKU WŁASNYM.
Składniki:
– 1 kg niezbyt dojrzałego agrestu
– 300 g cukru
– 1/3 szkl. wody.
Wykonanie:
1. Owoce dokładnie umyć, usunąć z nich ogonki i szypułki.
2. 3/4 owoców ułożyć w całości w słoikach.
3. Pozostałe owoce zasypać połową cukru, zalać woda i rozgotować na małym ogniu.
4. Do otrzymanego soku dodać pozostałą ilość cukru i mieszać. Podgrzewać do momentu, aż cukier całkiem się rozpuści.
5. Zalać przygotowanym sokiem owoce w słojach tak, aby je całe przykryć.
6. Zakręcić i pasteryzować ok. 25 minut, następnie odwrócić do góry dnem i pozostawić do ostygnięcia.
7. Przechowywać przez kilka miesięcy w zacienionym i chłodnym pomieszczeniu.
Dżem agrestowy jako naturalny lek i suplement.
Tak przygotowany dżem jest również świetnym, domowym sposobem na problemy z trawieniem. Przy regularnym spożywaniu go w ilości dwóch łyżek dziennie powinny zniknąć zaparcia i poprawia się wówczas perystaltyka jelit. Dżem ten zawiera bowiem dużą ilość błonnika, który znacznie poprawia trawienie. Zalecany jest więc dla osób, u których występują tego typu problemy.
Agrest jest również tzw. „bombą witaminową”, można go podawać dzieciom i osobom w ciąży, uzupełnia wszelkie braki witamin i minerałów, zawiera również znaczną ilość magnezu, który pomaga w walce ze stresem.