Naturalne dodatki w produktach spożywczych

Wszechobecne substancje chemiczne w produktach spożywczych, charakteryzują się różnoraką formą sztuczności oraz naturalności, adekwatnie negatywnie lub pozytywnie oddziałując na zdrowie człowieka. Naturalne dodatki do żywności są substancjami, które zostały wyprodukowane z takich produktów spożywczych, których nie poddano żadnym zmianom lub zostały one lekko zmodyfikowane czy też wzbogacone o dane właściwości zdrowotne. Dodatki te produkuje się głównie z części roślinnych oraz substancji przez nie wytwarzanych.

Przykładowe naturalne dodatki do żywności:

E120 – (koszelina) to czerwony barwnik pochodzenia zwierzęcego, który pozyskuje się z zasuszonych owadów czerwca kaktusowego.
E150a – (karmel naturalny) jest barwnikiem naturalnym nadającym brązowej barwy. Otrzymać go można poprzez podgrzanie cukru, co równoznaczne jest z nadaniem mu lekko słodzącego charakteru.
E162 – (czerwień buraczana) ta substancja pozyskiwana jest czerwonych buraków i jak można się domyślić, stosowana jest jako czerwony barwnik.
E407 – (karagen) jest środkiem żerującym i zagęszczającym, który to wytwarzany jest z czerwonych glonów morskich.